Sistemul Kym Green Bush este o modificare a formei de coroană Tufa Spaniolă (Spanish Bush), fiind dezvoltat de producătorul de cireșe australian Kym Green cu o serie de modificări, care în final a dus la o simplificare a procesului de formare a coroanei și tăiere a pomilor de cireș, precum și asupra reducerii înălțimii lor. Aceste îmbunătățiri au facilitat procesul de recoltare a fructelor (fără scări sau platforme), forma coroanei fiind răspândită la nivel global în ultimii ani. Pentru prima dată, sistemul Kym Green Bush a fost implementat în Republica Moldova de către expertul internațional în producerea cireșului Profesorul Dr. Lynn Long de la Universitatea de Stat din Oregon, Statele Unite ale Americii, în anul 2012. Acest sistem este poreclit de producătorii de cireșe ca „sistemul KGB” și are un aspect în forma de tufă cu mulți-lideri ce se reînnoiesc permanent.

Formarea pomilor de cireș în primii ani după plantare este similară formei de coroană Tufa Spaniolă, dar după ce sau format pomii ele se diferențiază semnificativ. Pomii maturi au un trunchi cu înălțimea 40-45 cm, iar coroana este formată din 20 și mai mulți lideri (numărul lor depinde de vigoarea portaltoiului) și o înălțime a pomilor de circa 2,5 m.

Pentru plantare se folosesc pomi de cireș de tip vargă, care după plantare se scurtează la 45-60 cm de la nivelul solului (un factor foarte important este ca mai jos de tăietură să rămână 3-4 muguri vii). Pe parcursul perioadei de vegetație este necesar de a permite lăstarilor ce s-au format din mugurii de mai jos de locul scurtării din primăvară să ajungă la o lungime de cel puțin 60 cm fiecare pe parcursul unui sezon de vegetație.

În anul doi primăvara, toate ramurile formate se scurtează la o lungime de 5-12 cm. Cele care sau dezvoltat mai puternic se scurtează mai puternic, iar cele mai slabe se scurtează puțin mai lung, astfel încât toate să fie scurtate aproximativ la aceeași înălțime. Lăstarii noi formați până la începutul verii (aproximativ 15 iunie), trebuie să ajungă la o înălțime de 60 cm. După ce lăstarii au ajuns la dimensiunea menționată mai sus și în perioada respectivă, ei se scurtează din nou la 10-12 cm, cu scopul de a multiplica numărul de lăstari necesari pentru a forma coroana pomilor într-o perioadă mai scurtă de timp. Iar în cazul în care acești lăstari nu ajung la această lungime până la începutul verii, ei nu se taie, dar se lasă pentru sezonul următor de repaus.

Acest procedeu tehnologic se face până când se ajunge la numărul necesar de lideri (ramuri) pentru coroana dată și tipul portaltoiului. Aceasta se face cu scopul de a echilibra vigoarea pomului.

Se recomandă ca, pentru pomii de cireș altoiți pe portaltoii de vigoare semipitic (GiSelA 6, etc.) numărul ramurilor verticale rămase este de la 12 la 15 buc., iar pentru cei care sunt altoiți pe portaltoi de vigoare mare (MAXMA DELBARD® 60 broksec, etc.) numărul lor este în jur de 25-30 de ramuri pe un pom.

După ce s-a ajuns la numărul necesar de ramuri, se trece la următoarea etapă tehnologică în formarea coroanei, tăierile fiind concentrate mai mult în centrul coroanei prin eliminarea la inel a unor ramuri ce sunt umbrite. Aceasta se face cu scopul de a permite o penetrare mai bună a luminii în centrul coroanei. La următoarea etapă se ia în considerare soiul și portaltoiul folosit, spre exemplu dacă sunt folosiți soiuri moderat productive sau foarte productive pe un portaltoii semipitic și soiuri foarte productive altoite pe portaltoii de vigoare mare, în perioada de repaus a pomilor se recomandă să se scurteze toate creșterile anule la ¼ din lungimea lor. Aceasta se face cu scopul de a avea o balanță bună între fructele de calitate superioară și suprafață foliară. Principiul de bază la conducerea pomilor de cireș după sistemul KGB diferă de celelalte sisteme de formare a pomilor prin faptul că fructele sunt produse pe acești lideri verticali, care se reînnoiesc permanent și este foarte puțin orientat la dezvoltarea ramurilor laterale pe liderii verticali.

În următorii ani, când pomii de cireș ajung la maturitate, adică au luat dimensiunile descrise mai sus, tăierile sunt axate pe unele etape care în comun vor forma un tot întreg și duc în final la formarea fructelor de calitate superioară. În cazul în care pomii nu au ajuns la înălțimea de 2,5 m, se scurtează toți liderii la ¼ din lungimea creșterilor anuale. Iar în cazul în care pomii au ajuns la înălțimea dată, se scurtează vârfurile liderilor cu circa 20 cm. Se cunoaște faptul că mugurii de la vârful lăstarilor de un an tind să crească mai des decât cei de la baza lor și, ca rezultat, fructele care se obțin în această zonă sunt de o calitate mai proastă, deoarece se produce un dezechilibru între raportul dintre frunze și fructe. Operațiunea dată se efectuează vara târziu sau toamna devreme dacă este necesar  de a reduce vigoarea lor sau se poate de efectuat și în perioada de repaus la pomii care sunt altoiți pe portaltoi semipitic, la care este necesar de a menține vigoarea de creștere a lor. Tot în această perioadă, pe lângă scurtarea liderilor la 20 cm de la vârful lor sau la o pătrime din lungimea lor, se scurtează toate ramurile ce cresc lateral de pe fiecare lider, la un cep de aproximativ 8 cm, însă la dorință pot fi lăsate unele ramuri ce cresc la exteriorul coroanei. Ele se vor scurta în perioada de repaus la un cep cu aceeași lungime ca și cele efectuate vara târziu sau toamna devreme.

Următoarea intervenție se efectuează în perioada de repaus sau de înflorire a pomilor și constă în lansarea procesului de reînnoire prin alegerea celor mai groși lideri din coroana pomului sau orice lider pe care s-au format puțini muguri floriferi. Demonstrat este faptul că cele mai mășcate cireșe se formează pe formațiunile florifere tinere ce sunt amplasate pe toată lungimea liderului. Se recomandă ca anual să se reînnoiască 20% din numărul liderilor, cu scopul ca pe parcursul a cinci ani toți liderii din coroană să fie reînnoiți. Reînnoirea liderilor se face prin tăierea lor la un cep lung de aproximativ 25-30 cm și recomandabil este faptul că să aibă acces la lumina solară, ceea ce va permite ca din el să crească o ramură nouă cu muguri floriferi. Dacă un cep este amplasat într-o zonă umbrită din coroană, din el nu se pornește în creștere nici o ramură nouă. Pentru pomii altoiți pe un portaltoi semipitic de obicei se reînnoiesc circa 3-4 lideri și 4-5 pentru cei altoiți pe portaltoi mai viguroși. În cazul în care dorim să înlăturăm un lider format dintr-o bifurcare, este necesar să înlăturăm toți liderii din această bifurcare, în caz contrar ceilalți lideri vor deveni dominați și lăstarii formați pe cep vor fi foarte slabi. Dacă din cep s-au pornit mai mulți lăstari în creștere, alege pe cel mai puternic dezvoltat, care are o orientare verticală, iar pe ceilalți de înlăturat prin tăierea lor la inel. Anual, pomii trebuie menținuți la înălțimea de 2,5 m prin tăierea vârfului lor la sfârșitul verii sau toamna devreme. Această intervenție va contribui la moderarea vigorii pomului în partea de sus.

La folosirea sistemului KGB la formarea pomilor de cireși se va simplifica procesul de tăiere a pomilor, care este ușor de învățat chiar și pentru un muncitor necalificat, iar recoltarea cireșelor va avea loc la nivelul solului fără folosirea scărilor.

11 Comentarii
 1. roma
  roma says:

  Pentru soiurile Kordia, Ferovia,Regina altoite pe portaltoi ca colt sau maxima14 ar merge asa forma de coroana?
  O data cu imbatrinirea pomilor si ingrosarea ramurilor, cum are loc procesul de reiinoire a ramurilor(lideri)?
  Pentru zona centrala a Moldovei ce portaltoi recomandati si soiuri, care ar fi productivitatea aproximativ?

  Răspunde
  • hortimanagement
   hortimanagement says:

   Buna ziua,
   1. Pentru aceste soiuri recomandam numai forma de coroana Liderul central Vogel sau orice alta forma de coroana de fus. Pentru Republica Moldova nu este bine de folosit portaltoiul Colt, deaorece in unele publicatii am gasit ca a inregistrat probleme, dar MaxMa 14 sunt infiintare acum multe livezi.
   2. Anual se reinnoiesc 20% din numarul liderilor, astfel ca pe parcursul a 5 ani se reinoiesc tori liderii din coroana.
   3. Pentru zona centrala a Republicii Moldova aceste soiuri numite de dumneavoastra sunt Ok, iar recolta variaza in functie de combinatia soi/portaltoi, forma coroanei, asigurarea cu irigarea si nivelul de inretinere a plantației.

   Răspunde

Scrie un comentariu

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *