În ziua de astăzi este posibil să obţii o recoltă mare de fructe (40-80 t/ha) de calitate extra. Însă pentru ca acest lucru să se realizeze, trebuie să înfiinţezi o livadă superintensivă. Este demonstrat faptul că investiţia se poate recupera în 4 ani de la plantare cu condiţia ca livada să fie este gestionată corect.

În livezile de acest tip se aplică o altă tactică pentru înfiinţare comparativ cu cea practicată în livezile clasice. Livezile superintensive după tipul european au un număr foarte mare de pomi la hectar (de peste 3000 pomi), cu soiuri moderne Gala cu clonele sale, Golden cu clonele sale, Fuji cu clonele sale, Jonagold cu clonele sale, Granny Smith cu clonele sale, etc., portaltoi – M 9 sau clonele sale. materialul săditor este recomandat să fie de tipul Knipp. Distanţa de plantare trebuie să fie de 3,25-3,50 m între rândurile de pomi şi 0,8-1,0 m între pomi pe rând. Forma de coroană – fus subţire sau fus zvelt ameliorat.

În continuare vă voi descrie care sunt paşii care trebuie de urmat:

• Evaluarea terenului. Cu minim 2 ani înainte de a înfiinţa livada, se organizează o vizită în teren cu o echipă profesionistă de proiectare a plantaţiilor multianuale, pentru a determina pretabilitatea terenului dat pentru cultivarea culturii date. Totodată, se colectează şi probele de sol, apă, etc. care după ce sunt analizate corespunzător vă vor da verdictul final, dacă terenul dat este favorabil pentru cultura dată. Acest moment este foarte important, deoarece de el depinde dacă pe terenul dat se merită de investit într-o livadă superintensivă sau nu.

• Comandarea materialului săditor. Materialul săditor cu soiul şi portaltoiul dorit, se comandă cu 2 ani înainte de a planta livada, deoarece această perioadă de timp este necesară unei pepiniere să producă pomi de tipul Knipp.

• Organizarea teritoriului. Conform proiectului elaborat de echipa de proiectare se delimitează terenul în parcele, se trasează reţeaua de drumuri, se amplasează centrul gospodăresc, etc.

• Pregătirea terenului. Pregătirea terenului se începe de cu toamnă prin ararea lui la o adâncime de 30-33 cm, şi în funcţie de analiza solului în proiectul elaborat de către proiectanţi sunt indicate administrarea îngrăşămintelor înainte de plantare ele se introduc sub arătură. Imediat după arătură, pe linia viitoarelor rânduri, pe o fâşie lată de circa 1,0 m se efectuează afânarea adâncă a solului cu ajutorul scarificatorului până la adâncimea de 0,5-0,6 m. După care terenul se nivelează, se pichetează locul stâlpilor pe rând.

• Instalarea sistemului de suport. Instalarea sistemului de suport ar fi de dorit să se facă de cu toamnă şi constă în utilizarea stâlpilor de beton precomprimaţi cu 12-14 fire fiecare. Deobicei stâlpii sunt de două tipuri: fruntaşi (marginali) şi intermediari (mijlocaşi). Stâlpii fruntaşi se instalează la ambele capete ale fiecărui rând şi pentru fiecare rând în fiecare parcelă, şi sunt cei de bază. Ei au un diametru de 9×9 cm şi o lungime de aproximativ 4,7-5,2 m, fiind mai duri ca cei mijlocaşi, deoarece ei trebuie să suporte greutatea pomilor cu fructe şi forţa firelor metalice întinse. Un moment foarte important este ca ei să fie instalaţi sub o poziţie puţin înclinată (180…300) spre exteriorul rândului. Adâncimea de instalare a acestor stâlpi este de 0,7-0,9 m. Pentru întărirea lor se utilizează ancorele din metal, ce sunt amplasate la o distanţă de 2 m de la stâlpul fruntaş. Stâlpii intermediari au un diametru de 7×8 cm sau 8×8 cm, cu o lungime de 4,7 m, la care 0,7 m, se bagă în sol. Distanţa dintre ei pe rând este de 8 m unul de la altul. După care urmează montarea primei sârme la 0,5 m de la sol, a doua la 1,5 m de la sol şi alta la 2,7 m de la nivelul solului. Sârma trebuie să fie de diametru de 2,8-3,0 mm, fără grad mare de tensionare şi protejată de ruginire. Pentru o întindere optimală, şi uşoară a sârmei se folosesc lacătele „Gripple”.

• Deschiderea rigolelor. Deschiderea rigolelor de plantare se efectuează în primăvară. Aceasta se efectuează când timpul ne permite să începem lucrările pe teren.

• Instalarea tutorilor de bambus. În funcţie de distanţa dintre pomi pe rând, în locul unde va fi necesar de amplasat pomii se fixează un tutore de bambus, de care ulterior va fi palisat fiecare pom în parte. Tutorele de bambus are o înălţime de 3 m şi un diametru 24/26 mm care se amplasează la 0,4 m de la nivelul solului. Pentru o fixare calitativă a tutorelui de bambus de sârmele metalice se folosesc fixatoarele speciale „STEBOFIX”.

• Instalarea sistemului de irigare/fertirigare prin picurare. Instalarea sistemului de irigare/fertirigare se face primăvara înainte de a planta pomii. Distanţa dintre picurătoare este în funcţie de distanţa dintre pomi, iar varianta optimală este de două picurătoare la un pom. Diametrul furtunului 16 mm.

• Pregătirea pomilor pentru plantare. După ce au fost scoşi de la păstrare, pomii de măr sunt supuşi unui nou control vizual, înlăturându-se cei ce nu corespund standardului. Ulterior pomii de măr sunt supuşi hidratării şi fasonării. Hidratarea se face timp de 24-48 ore înainte de plantare. După ce pomii au fost scoşi de la hidratare, la ei se fasonează rădăcinile cu scopul de a împrospăta secţiunile la rădăcinile de schelet mai groase de 3-4 mm. Ţinând cont că prinderea pomilor în livadă se face pe baza rădăcinilor groase (de schelet), acestea se lasă cât mai lungi dacă nu sunt rănite, în caz contrar acestea se fasonează deasupra rănii. Efectuând acest lucru, apoi, cu foarfecele de livadă se înnoiesc tăieturile rămase din timpul scosului pomilor din pepinieră, se scurtează rădăcinile frânte sau rănite, imediat deasupra rănii, lăsându-se întregi cele sănătoase principale. Rădăcinile subţiri, sub un milimetru în diametru, se scurtează la 1-2 cm, iar cele uscate se suprimă de la bază, pentru a stimula apariţia altor rădăcini noi. După ce a fost efectuată fasonarea rădăcinilor, pomii imediat se plantează.

• Amplasarea pomilor. După ce pomii au fost pregătiţi pentru plantare şi nemijlocit cu puţin timp înainate de plantare, unului sau doi muncitori repartizează pomii pe rânduri conform proiectului elaborat de echipa de proiectare. Acest moment se recomandă de efectuat chiar şi concomitent cu plantarea, deoarece rădăcinile pomilor se deshidratează rapid când sunt lasate la soare şi duce la uscarea pomilor. Tot la această etapă se atrage o atenţie deosebită la repartizarea polenizatorilor.

• Plantarea pomilor. Plantarea pomilor se efectuează primăvara devreme, prin amplasarea rădăcinilor pomilor în rigolele deschise anterior. Pomii se amplasează lângă fiecare tutore de bambus, în aşa mod încât punctul de altoire să fie cu 20 cm mai sus de nivelul solului, după care se trage solul peste rădăcini şi se tasează atent. Tasarea solului se efectuează cu o mare atenţie în apropierea tulpinii pentru a nu rupe rădăcinile. Imediat după plantare se porneşte sistemul de irigare prin picurare pentru a iriga pomii. Pomii se fixează de tutorii de bambus în cinci locuri cu un garou special elastic de 4 mm. Prinderea pomilor de primăvară este de peste 98%, în cazul în care se respectă tehnologia. Este ideal ca pomii să fie muşuroiţi pentru timpul iernii în primii 2-3 ani după plantare.

„Horti Management” SRL prestează servicii de Proiectare a plantaţiilor pomicole şi viticole.

1 răspunde

Scrie un comentariu

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *